Kronstablisering av en Almträd

När jag var ute och besiktiga i vintras, upptäckte jag den fina alm i Järnbrott Göteborg:

Almträd Kaverös

Tyvärr hade den ett litet problem:

Sprukit klyckan med Inkluderad bark

En klycka med inkluderad bark hade öppnad sig och risken av grenbrytning bedömdes att vara akut. Fastighetsskötare funderade över att såga av grenen, men jag övertalade de att trädet var så fint att det skulle kronstabiliseras.

OBS! Det är väldigt sällan att jag rekommenderar kronstabilisering. En kronreducering brukar ger bättre resultat, och kräver mindre resurser i uppföljning och utbytt av gamla system. Vid detta fall, var det omöjligt att reducera den skadade grenen. Däremot var trädets form i dess omgivning väldig viktig – det finns inte många andra träd – och jag tyckte att det var värt att behålla denna form i framtiden.

Jag valde en stabiliseringsytem med en bult genom sprickan, en statisk GEFA band över klyckan och dynamisk GEFA band högre upp i kronan.

Först drog vi klyckan tillbacka med två spännband uppe i kronan:

Jim Bruce spänner högre grenar

Sedan borrade vi ett hål där klyckan hade öppnad:

Jim Bruce borrar ett hål i den sprucken klyckan

Nästa stoppar man i bulten:

Bulten i klyckan

Och sedan installerarade vi de 2 GEFA stabiliserings band. Då är klyckan nu stängd och stabil, och trädet kan försätta att bidra till område för många år till …

MEN, allt kronstabiliserings utrustning har en begränsad livstid (och kortare än de flesta träd!). T.ex. GEFA slang och band nergraderas i solen och ska bytas ut efter 5 år. Stålbult och muttrar rostas till slut. Därför är det viktigt att trädförvaltare är medveten om den långsiktig förvaltning som är nödvändig efter man gör stabiliserings insatser.

Klyckan hade varit sprucken i flera år men ingen hade upptäckte den. Detta fall bevisar fördelen av att anlita arborister för att besiktiga träd regelbunden.

Verktyg och material:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s